Cél

A program célja, hogy a szakgimnáziumokban és a köznevelésben dolgozó informatika tanárokat összekapcsolja az IT cégekkel, és ezáltal lehetőséget biztosítson számukra, hogy valós piaci szereplőktől kapjanak első kézből jövő információt a kurrens és tanítandó technológiákról, illetve a versenyszféra működéséről. A kezdeményezés további célja, hogy tananyagokkal, tanári segédanyagokkal, továbbképzésekkel és személyes eszmecserét biztosító összejövetelek szervezésével közvetlen segítséget adjon a tanításhoz.

Háttér

Az informatikát oktató tanárok tisztában vannak azzal, hogy mennyire nehéz követni az iparágban végbement változásokat. Sokan érzik szaktudásukat elavultnak, ráadásul az új kerettantervekben szereplő tananyag is sok újdonságot tartalmaz. Mindemellett általában nincs kihez forduljanak szakmai kérdésekben, jövedelmük pedig nem nagyon teszi lehetővé, hogy saját forrásból korszerű technológiai ismereteket nyújtó tréningeken vegyenek részt.

Az ITMP első éve

A program 2016 szeptemberben indult a Mimox Kft. és a HTTP Alapítvány kezdeményezésére, az IVSZ szakmai támogatásával. Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt, ami jelzi, hogy milyen nagy igény van az ilyen jellegű segítségre. Mostanáig több mint 300 tanár jelentkezett mentorálásra, közel 500-an vettek részt a NetAcademia Oktatóközpont ingyenes HTML/CSS online tanfolyamán és 600-nál is többen iratkoztak fel a levelezőlistára. Egy év alatt öt meetupot tartottunk Budapesten, amit Facebook közvetítésen keresztül vidékről is sokan követtek. Az ITMP honlapon számos tanmenetet, segédanyagot és webinár felvételt osztottunk meg. Tucatnyi cég regisztrált a mentori feladatra, sok tanár már meg is kezdte velük a közös munkát.

Mit kell tenniük a tanároknak?

A programban résztvevő cégekből kell kiválasztaniuk egyet, amelynek programján rendszeresen részt vesznek. Vállalniuk kell, hogy a cég által átadott szakmai tudást közvetítik a tanítványaiknak, beépítik oktatási tevékenységükbe, tapasztalataikat megosztják tanártársaikkal. Vállalják azt is, hogy a programról visszajelzést adnak.

Mit kell tenniük a cégeknek?

A partner cégek lehetőséget biztosítanak a mentorált tanárnak, hogy rendszeres időközönként ellátogathasson hozzájuk, beszélgessenek, megismerhesse a működésüket, módszereiket, termékeiket, szolgáltatásaikat, munkakultúrájukat. Lehetővé teszik, hogy a mentorált tanár évente legalább egy napon keresztül részese lehessen a vállalati működésnek, megtapasztalhassa, hogy milyen is a versenyszféra. A cégek ezen kívül önkéntes alapon, lehetőségeiknek és erőforrásaiknak megfelelően szakmai támogatást adnak a mentorált tanárnak, és vállalják, hogy ezt a kapcsolatot több éven keresztül fenntartják.

További információ és kapcsolat

ITMP logó