Magyar nyelvű programozókurzus indul a digitálistudás-hiány enyhítésére

A háromhetes programhoz bárki ingyen csatlakozhat

Budapest, 2021. február 2. - A megfelelő digitális tudás hiánya nemcsak a gazdaság versenyképességét, de a munkavállalók szintjén a foglalkoztathatóságot is veszélyezteti. A Green Fox Academy, a HTTP Alapítvány és a Microsoft február 1-jén indított közös programjának célja, hogy felkészítse az embereket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira azzal, hogy széles körben hozzáférhetővé teszi az alapszintű programozási tudást. Ennek érdekében az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. 120 fő ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Magyar nyelvű, ingyenes programozókurzust indít a Microsoft, a HTTP Alapítvány és a Green Fox Academy. Az akár 3 hét alatt elvégezhető kurzus az alapvető kódolási tudás átadásával készíti fel az érdeklődőket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira. A program egyébként nem előzmény nélküli: a Green Fox Academy még 2020 márciusában, a koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el 3 hetes ingyenes kurzusát, akkor még angol nyelven. “Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot - meséli Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője. - Bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, fejlesztőként aligha lehet boldogulni angolnyelv-tudás nélkül, a #MyFirstApp Coding Camp célja elsősorban az, hogy alapszintű kódolói tudást adjon az érdeklődőknek, és ezzel növelje az elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon.”

Komoly hátrányt jelenthet a gazdaságnak a digitalizációs fejlesztések elmaradása

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. napokban publikált kutatása is rámutat arra, hogy a digitális tudás hiánya komoly nehézséget okoz a gazdaságban. Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült felmérés szerint két év múlva akár 26 ezer főre is ugorhat az IT szakemberek hiánya, hiszen a képzések kibocsátása egyszerűen nem tudja követni a piaci kereslet alakulását. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a digitalizáció és az innovatív technológiai fejlesztések ma már gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenek, ugyanakkor felkészült munkaerő hiányában elmaradnak ezek a fejlesztések, ami óriási hátrányt jelent. Az IVSZ és Microsoft korábbi, „A digitális gazdaság súlya a magyar nemzetgazdaságban” című tanulmánya szerint a digitális gazdaság a teljes GDP legalább 25%-át adja, míg 2023-ra az új technológiák (5G, IoT, MI, blockchain stb.) révén a bruttó hozzáadott érték 2023-ig meg is duplázódhatna. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha képzésekkel segítjük a munkavállalók felkészítését. “Mi is látjuk ezeket a kihívásokat, éppen ezért a minél könnyebb munkavállalás érdekében a Microsoft 25 millió ember átképzését támogatja világszerte, a mostani programmal pedig tovább bővítjük azoknak a képzéseknek a számát, amelyekkel magyar nyelven is elérhetővé tesszük a jövőálló digitális tudás alapjait” - emelte ki Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

120-an mentori segítséggel vághatnak bele a tanulásba

A kurzus tananyagát a programozóképzéseket nyújtó Green Fox Academy dolgozta ki, a módszertan is a bootcamp által alkalmazott metodológiát követi. A program önállóan, saját tempóban is elvégezhető, megfelelő időráfordítás mellett akár 3 hét alatt el lehet sajátítani az anyagot. Márciusban pedig 120 fő számára egy mentorált kurzus is indul, amelyen a HTTP Alapítványnak köszönhetően motivált informatikatanárok segítik majd a résztvevők haladását. Őket a Microsoft által támogatott program első lépésében a Green Fox tapasztalt mentorai készítik fel. “Elsősorban azoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani a mentorált kurzuson, akiknek a gyorsuló digitalizáció, illetve a járvány miatt veszélybe került az állása. Hiszünk abban, hogy tanár kollégáink mentori segítségével sok-sok újrakezdőnek tudjuk sikeressé tenni ezt a tanulási folyamatot” - mondta el Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A teljes tananyag egyébként online érhető el, a mentorált kurzus is online formában fog zajlani, a csatlakozáshoz mindössze egy laptopra és megfelelő internetkapcsolatra van szükség. A márciusban induló programra a jelentkezés már elindult a myfirstapp.greenfox.academy/hu/ oldalon.

*********************************

A Green Fox Academyről

A Green Fox Academy Magyarország első 4 hónapos bootcampje, amely a munkaerő-piaci igényekre válaszolva 2015 októberében kezdte el junior programozók képzését, ma pedig már két lokáción, Budapest mellett Prágában zajlik az oktatás. 2021 januárig már több mint 1100 beiratkozott hallgatóval büszkélkedhetnek. A programozás mellett a soft skilleket - többek között stresszkezelést, prezentálást, csapatjátékot - is fejlesztik, ezzel is megkönnyítve a hallgatók karrierváltását. A végzetteket karriertámogatás keretében az elhelyezkedésben is segítik. A junior programozó kurzusok mellett  rendszeresen tartanak vállalati in-house képzéseket partnercégek számára.

2018 szeptemberében indították el kifejezetten kisgyermekes anyukák számára az Academy4MoMs-szal közös képzésüket, mely elnyerte az ITBEHAVIOUR Award 2018-at Humánmenedzsment kategóriában. 2020 tavasza óta online formában is oktatnak, így határok nélkül, bárki bekapcsolódhat a képzéseikbe.

A HTTP Alapítványról

A HTTP Alapítvány (Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány) non-profit közhasznú alapítvány. Fő célja az informatikai iparág szakember utánpótlásának biztosítása az alap-, a közép és a felsőfokú informatikai képzési rendszerek és intézmények támogatásával. A szervezet kiemelt célcsoportja az informatika tanárok és oktatók, számukra az Infotanár Mentor Programon keresztül biztosít támogatást és továbbképzési lehetőséget. Az Alapítvány együttműködik az informatikai szakképzésben résztvevő oktatási intézményekkel, és kapcsolatban áll hasonló profilú hazai és nemzetközi cégekkel, illetve civil- és kormányzati szervezetekkel. A tehetséggondozás területén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara partnereként a WorldSkills és EuroSkills versenyek hivatalos hazai támogatója az informatikai szakmákban.

A Microsoftról

A Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) olyan megoldásokat kínál ügyfeleinek, amelyek képessé teszik őket a digitális átalakulásra, az intelligens felhő és az egymással összekapcsolt eszközök világába való belépésre. A vállalat küldetése, hogy hozzásegítse a világ minden lakóját és szervezetét ahhoz, hogy többre legyen képes. Microsoft.com/hu-hu

 

Kapcsolódó weboldal:

http://myfirstapp.greenfox.academy/hu/

Fotók:

Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője: http://bit.ly/Fachs-Anita-Green-Fox

Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója:  http://bit.ly/Csanak-Gabriella-Microsoft-Magyarorszag

Sisák Zotlán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke: http://bit.ly/Sisak-Zoltan-HTTP-Alapitvany  

További képek:  http://bit.ly/MyFirstApp-HU

 

Sajtókapcsolat:
Kozarek Andrea
PR and marketing manager
Green Fox Academy
+36 70 675 3630
andrea.kozarek@greenfoxacademy.com